Συνταγές
Παρακάτω σας παρουσίαζουμε μερικές συνταγές μας:
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. βούτυρο
400γρ. άχνη ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 φακελάκι baking powder
1 βανίλια
4 κουταλιές κανέλα
1800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το γάλα, το baking powder και τη βανίλια. Στη συνέχεια, βάζουμε την κανέλα και το αλεύρι.
KOYΛΟΥΡΙ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
220γρ. βούτυρο ( θερμοκρασία δωματίου)
220γρ. άχνη ζάχαρη
2 αυγά
80γρ. γάλα
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
40γρ.χυμό πορτοκαλιού
2 πρέζες βανίλια
2γρ. μαγειρική σόδα
5γρ. μπέικιν πάουντερ
650γρ. αλεύρι μαλακό
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια και τα χτυπάμε ως ότου διογκωθούν. Όταν γίνει αυτό, προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το χυμό και τη μαγειρική σόδα και όταν ομογενοποιηθούν τα ρίχνουμε μέσα. Κατεβάζουμε τον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, πλάθουμε και κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος. Ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180ᵒC για 20 λεπτά.
KEIK

ΥΛΙΚΑ
250γρ. βούτυρο
250γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
300γρ. αυγά (5 αυγά)
60γρ. χυμός πορτοκαλιού
400γρ. αλεύρι μαλακό
5γρ. μπέικιν πάουντερ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό αφρατεύουμε το βούτυρο με την άχνη, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού όταν αυτά διογκωθούν αρκετά προσθέτουμε μέσα σιγά σιγά τα αυγά (δουλεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Τα δουλεύουμε απαλά μέχρι να δέσουν τα υλικά και η ζύμη είναι έτοιμη. Σερβίρουμε σε φορμάκια τα οποία τα έχουμε βουτυρώσει η λαδώσει ελαφρώς. Ψήνουμε στους 175ᵒC για περίπου 45 με 50 λεπτά.
ΜΑΦΙΝΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. βούτυρο
180γρ. άχνη
1 κρόκος
2 αυγά
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα βανίλια
200γρ. γάλα
380γρ. αλεύρι μαλακό
8γρ. μπέικιν πάουντερ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη, το ξύσμα, το αλάτι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τους κρόκους και τα αυγά (δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα) και ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, τα δουλεύουμε απαλά μέχρι να δέσουν τα υλικά μας και το σερβίρουμε στο επιθυμητό μας σκεύος το οποίο έχουμε λαδώσει ή βουτυρώσει ελαφρά. Ψήνουμε στους 170ᵒC για περίπου 20-25 λεπτά.
ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΣΕΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο γάλα
250γρ. ζάχαρη
70γρ. αλεύρι
70γρ. κορν φλάουρ
8 κρόκοι
50γρ. βούτυρο
1 πρέζα βανίλια
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ¾ από το γάλα με τη ζάχαρη πάνω στη φωτιά. Το αφήνουμε να βράσει ,ενώ παράλληλα σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ αφού πρώτα τα έχουμε κοσκινήσει και δημιουργούμε μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε τους κρόκους και καθώς δουλεύουμε με το σύρμα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα( ¼ ). Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά (έτσι ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι). Όταν το γάλα στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το χυλό (αλεύρι, κορν φλάουρ ,κρόκος) και ανακατεύουμε με μεγάλη προσοχή και συνεχώς προσέχοντας να μην μας καεί η κρέμα. Όταν όλα αυτά τα υλικά έχουν αρχίσει να βράζουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια μαζί με το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά. Στη συνέχεια, απλώνουμε την κρεμά σε ένα ταψί και με μια σπάτουλα την δουλεύουμε με προσοχή ξύνοντάς την από την λαμαρίνα (φέρνοντάς το πάνω κάτω) με αποτέλεσμα να μην κρυώσει και να μη δημιουργήσει πέτσα.
ΚΡΕΜΑ ΠΙΑΤΟΥ (βανίλια) (σοκολάτα)

ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο γάλα
200γρ. ζάχαρη
50γρ. κορν φλάουρ
1 πρέζα βανίλια (σοκολάτα:200γρ.)
1 πρέζα βανίλια
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ¾ γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το γάλα ( ¼) και τη βανίλια. Όταν το γάλα βράζει ρίχνουμε το μείγμα (κορν φλάουρ και ¼ γάλα) (σε μπεν μαρί λιώνουμε σοκολάτα και προσθέτουμε) μέσα και ανακατεύουμε απαλά ως ότου να αρχίσει να χοχλάζει. Σερβίρουμε στο επιθυμητό μας σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει.
ΚΡΕΠΑ

ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο γάλα
5 αυγά
100γρ. λάδι( ραφινε)
40γρ. κονιάκ
50γρ. βούτυρο (λιωμένο)
100γρ. ζάχαρη
400γρ. αλεύρι μαλακό
1 πρέζα βανίλια
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τα αυγά, το λάδι, το βούτυρο, το κονιάκ, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα δουλεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι βροχηδόν ανακατεύοντάς το παράλληλα ως ότου ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Εάν υπάρχουν σβόλοι στο μείγμα σουρώνουμε.
ΠΑΝΑΚΟΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. γάλα
500γρ. κρέμα γάλακτος
120γρ. ζάχαρη
40γρ. κουαντρό ή τριπλ σεκ
4 ζελατίνες
1 πρέζα βανίλια
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε ένα κατσαρολάκι με νερό βάζουμε τις ζελατίνες να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει. Όταν γίνει αυτό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις μαλακωμένες ζελατίνες, τη βανίλια και ανακατεύουμε. Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το κουαντρό, τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε το μείγμα μας στο επιθυμητό μας σκεύος και αφού κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε μέχρι να σφίξει.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. άχνη
350γρ. βούτυρο ( θερμοκρασία δωματίου)
2 αυγά
80γρ. γάλα
150γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (λιωμένη)
700γρ. αλεύρι μαλακό
250γρ. κακάο
½ κουταλάκι σόδα του γλυκού
120γρ. ξηροί καρποί
120γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο μαζί με την άχνη να αφρατέψουν. Όταν γίνει αυτό, προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και τη σοκολάτα (λιωμένη). Όταν αυτά ομογενοποιηθούν ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι την πλήρη ομογενοποίησή τους. Το παρασκεύασμα αυτό το τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγη ώρα για να σφίξει. Έπειτα το κόβουμε σε επιθυμητό σχήμα αι μέγεθος. Ψήνουμε στους 180ᵒC για 17 λεπτά περίπου.
ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ

ΥΛΙΚΑ
300γρ. σοκολάτας κουβερτούρα
155γρ. βούτυρο
300γρ. ζάχαρη
200γρ. αυγά (3 αυγά)
200γρ. αλεύρι μαλακό
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο. Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και όταν αφρατέψουν ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Όταν γίνει αυτό, κατεβάζουμε τον κάδο του μίξερ και με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε το αλεύρι, Σερβίρουμε σε φόρμα και ψήνουμε στους 160ᵒC για 15 λεπτά.
ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. ηλιέλαιο
250γρ. σιμιγδάλι χοντρό
250γρ. σιμιγδάλι ψιλό
800γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
100γρ. ξηροί καρποί
100γρ. σταφίδες
1 ξύσμα πορτοκάλι
5γρ. κανέλα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι (και τα δυο)και το καβουρδίζουμε ως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό και τα βράζουμε για να γίνει σιρόπι. Μόλις το σιμιγδάλι πάρει το χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε τη κανέλα, το ξύσμα πορτοκάλι, τη σταφίδα και τους ξηρούς καρπούς και τα δουλεύουμε ελαφρώς. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα το σιρόπι και ανακατεύουμε (πάνω στη φωτιά). Το μείγμα αυτό το σερβίρουμε στις επιθυμητές μας φόρμες και το ξεφορμάρουμε όταν παγώσει.
ΠΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
700γρ. αλεύρι δυνατό
300γρ. αλεύρι μαλακό
450γρ. νερό
100γρ. λάδι ηλιέλαιο
50γρ. βούτυρο
40γρ. μαγιά
20γρ. αλάτι
10γρ. ζάχαρη
1 αυγό
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο νερό και ρίχνουμε όλα μας τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
ΨΩΜΙ

ΥΛΙΚΑ
300γρ. αλεύρι μαλακό
700γρ. αλεύρι σίκαλης
30γρ. μαγιά
15γρ. αλάτι
650γρ. νερό
10γρ. ξίδι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη διαλυμένη μαγιά με το νερό, το ξίδι και τα δουλεύουμε ελαφρώς και ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα δουλεύοντάς τα στο μίξερ έως ότου δημιουργηθεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα. Και καθώς δουλεύετε ακούγεται ένας παφλασμός, το βγάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά και ύστερα το πλάθουμε στο επιθυμητό μας σχήμα και μέγεθος. Σκεπάζουμε τα ψωμιά με μια πετσέτα ως ότου διογκωθεί αρκετά. Το ψήνουμε στους 210ᵒC για 25 λεπτά.